Orzechy nerkowca – jak wpływają na organizm?

Orzechy nerkowca charakteryzują się specyficznym wyglądem i delikatnym, orzechowym smakiem. Jaki wpływ mają na ludzki organizm. Co zawierają?

Orzechy nerkowca – skład

Nerkowiec to gatunek drzewa uprawiany na wielką skalę w krajach o tropikalnym klimacie. Roślina ta wydaje orzechy, którą są przede wszystkim doskonałym źródłem białka roślinnego, dzięki czemu będą doskonałym uzupełnieniem diety osób regularnie ćwiczących. W ich skład wchodzą także witaminy A, B, D, E i K. Omawiane orzechy są też źródłem wielu minerałów takich jak: wapń, fosfor, magnez, żelazo, potas, cynk i selen. Zawierają w sobie również przeciwutleniacze usuwające z organizmu niechciane wolne rodniki. To nie koniec bogatych wartości odżywczych orzechów nerkowca, znajdzie w nich też duże ilości kwasów tłuszczowych wielonienasyconych i jednonasyconych. Wartości odżywcze dla 100 gram orzechów nerkowca to:

  • białko – 19g,
  • węglowodany – 33 g,
  • tłuszcze – 45 g,
  • błonnik – 4 g
  • kalorie – 550.

Właściwości prozdrowotne orzechów nerkowca

Tak bogaty skład i wartości odżywcze orzechów nerkowca znajdują odzwierciedlenie w szeregu wykazywanych właściwości prozdrowotnych. Do najważniejszych z nich zaliczamy:

  • pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego,
  • redukcja ryzyka zachorowania na cukrzyce,
  • zapobieganie podnoszeniu się poziomu cholesterolu i trójglicerydów,
  • obniżanie ciśnienia tętniczego,
  • korzystny wpływ na stan zdrowia włosów i paznokci,
  • korzystny wpływ na układ kostny i stawy,
  • redukcja ryzyka wystąpienia chorób układu wzrokowego,
  • wykazują działanie antydepresyjne.

Orzechy nerkowca – jak je wykorzystać w kuchni?

Orzechy nerkowca są nie tylko zdrowe ale też wyróżniają się wysokimi walorami smakowymi. Można je jeść solone lub prażone, jednak najlepiej spożywać je bez dodatków by móc delektować się ich charakterystycznym lekko słodkawym smakiem. Dużą popularnością cieszy się też masło orzechowe z nerkowców, stanowiące ciekawą alternatywę dla innych tego typu produktów. W Indiach omawiane przez nas orzechy stanowią składnik curry, można też je dodawać do sałatek lub deserów. Wspaniale komponują się z kurczakiem oraz wieprzowiną podawanymi na ostro.